Oldalak

2017. március 29., szerda

Mozdulj, még egészségesen...(Idegen tollakkal)

forrás: https://hu.pinterest.com/pin/391039180118040241/
"A mozgás evolúciós szükséglet. A vele járó fizikai ingerek és érzéki élmények szükségesek a rugalmas alkalmazkodóképesség kialakulásához és megőrzéséhez, a testi és pszichés funkciók éréséhez és fenntartásához. A terhelés-ellazulás ritmikus változása elengedhetetlen a vegetatív idegrendszer egyensúlyának biztosításához és a testkép, majd a személyiség kialakulásához is a mozgás  nyújtja az első impulzusokat.
Amíg az ember természeti lényként élt, fel sem merülhetett, hogy a szervezete nem kapja meg a szükséges mozgás mennyiséget, hiszen enélkül elképzelhetetlen lett volna az élet fenntartása. A civilizáció kialakulásával azonban az ember furcsa kettősségbe került. Mesterséges környezetet vont maga köré és miközben megőrizte biológiai mivoltát, a kultúra evolúciójának hatása alól sem vonhatja ki magát. Az élővilág többi szereplőjétől eltérően, civilizált lényként képes úgy élni, hogy biológiai létezésével ellentétbe kerüljön. Az úgynevezett civilizációs betegségek ( anyagcsere betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi betegségek egy része, stb.) kialakulásának az egyik legfontosabb kockázati tényező a mozgásszegény életmód.
A modern világban kialakultak olyan aktivitási formák - sport, mozgásművészetek -, amelyek ellensúlyozni tudnák a fenti folyamatot. A probléma csak az, hogy a létfenntartáshoz nincs feltétlen szükség ezek művelésére. Nincs átütő erejű kényszer, az ember vagy választja vagy nem, hogy a rendszeres mozgást beiktatja-e életébe. Ezért aztán gyakran a betegség adja meg a szükséges motivációt a mozgásgyakorlatok megkezdéséhez."
forrás: Sárai Gábor: Alternatív mozgás és masszázsterápia jegyzet, 2001, ETI

Jógaórák a hét minden napján a Prána jógastúdióban! www.gaborjoga.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése