Oldalak

2017. június 13., kedd

Jógázz jól az egészségedért! 2. Marjari / a macska

Az egyik legkönnyebb gyakorlat! Vagy még sem?
Sokszor már az alapoknál megjelenik a hiba. A tenyér elhelyezése a talajon és a tenyér terhelésének a pontatlanságai csuklófájdalmakhoz és könyökfájdalmakhoz vezethetnek. A mai ülő (és számítógépet használó ember) életmódjából adódóan, a csukló óriási terhelésnek van kitéve az "egér" használata miatt. Ma már neve is van: Egér szindróma. Vicces de az egér okozta fájdalmakat a macska gyakorlat nem teszi helyre, ha rosszul építjük fel a gyakorlatot, akkor még ronthat is.
Nézzük mit lehet elrontani ennél az egyszerű gyakorlatnál?

1. Túltolt tenyér. Tenyér nem a vállak alatt van.
2. A tenyér és az ujjak töve helyett, "karmoljuk" a talajt, túlfeszítve a csuklót.
3. Túlnyújtott csukló
4. Domborításkor a vállak a fülekhez szaladnak (túlfeszítve a trapézius felső részét, ami amúgy is egy túlfeszített izom az ülő irodai munka miatt.)

Ez nem az összes fókuszpont amire figyelni kell, csak a kéz, karok és a vállöv. A lapockák már egy másik blogban leszek kivesézve! :) A piros karikák a túlerőltetett részeket jelzik, a zöld vonal, pedig a váll vonalát, ahol a tenyérnek kellene lennie.


A túltolt könyök sajnos nagyon gyakori hiba. Lásd a lenti képen, bár ez nem egy marjali ászana. Jól látszik a túlerőltettet, túlfeszített, "kattanásig kitolt könyök, ami nélkülözi az aktív-tudatos izom munkát és mint egy oszlop támaszként szolgál a kar, eltekintve attól a ténytől, hogy a karunk nem egy oszlop mivel hajlik a könyökünk, emiatt támaszkodni csak aktív, tudatos izommunkával szabadna.


És, hogy miért kell ezekkel az "apróságokkal" annyit foglalkozni? Egyszerű a válasz, meg kell tanulni az alapokat, hogy jó legyen a mozgásunk, a rossz mozgás nem az egészséget, hanem a sérüléseket hozza magával. "Az életminőségük nem javul jelentősen, igen gyakran inkább romlik, mélyítve a már alapvetően diszfunkcionális mozgásmintákat, új problémákat generálva." (forrás: http://theworldwithyogiceyes.blogspot.hu/2017/05/the-most-common-yoga-related-injuries.html)
"Fontos, hogy ne oktassunk olyan gyakorlatokat, amelyek még jobban destabilizálják a már amúgy is instabil ízületi komplexumokat, még jobban megnyújtják a már amúgy is laza szalagokat és továbbfeszítik a már amúgy is hipertónusos izmokat, ezzel még több problémát generálva.(forrás: http://theworldwithyogiceyes.blogspot.hu/2017/05/the-most-common-yoga-related-injuries.html)

Miért nem várható el, hogy mindenki azonnal jól végezze a gyakorlatokat?
"Azonban sajnos magukkal hozzák a diszfunkcionális mozgásmintáikat is a gyakorlásba: a 20 évnyi ülőmunka hatásait, a megrövidült, hipertónusos, deaktivált izmaikat, a kezeletlen sérüléseiket. Egy diszfunkcionális testtel talán azt gondolnánk, hogy ismerjük a testüket és a vele kapcsolatos intuícióink helyesek a gyakorlás során, ez azonban sajnos nem igaz. A hibás mozgásminták javítása pedig hónapok, akár évek korrekciós munkájával jár. Ennek a ténynek az elfogadása némi alázatot követel."(forrás: http://theworldwithyogiceyes.blogspot.hu/2017/05/the-most-common-yoga-related-injuries.html)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése